Jan Leenknegt (°1950 Oudenaarde) volgt als kind reeds avondlessen in de Academie voor Schone Kunsten te Oudenaarde waar zijn vader, Michiel Leenknegt, directeur is. Hij volgt tekenen en schilderen, later keramiek. In het atelier van zijn vader leert hij de glas-in-loodtechniek.

Jan loopt les aan verschillende kunstacademies. Na Antwerpen, Deinze en Oudenaarde was die van Mechelen voor hem het meest richtinggevende. 

Vanaf 1974 werkt hij als zelfstandig kunstenaar in bijberoep en combineert dit met het leraarschap in de Kunstacademies van Oudenaarde en Ronse.

Jan ontwerpt en realiseert glas-in-loodramen in opdracht voor particulieren en openbare gebouwen. 

Later ontwerpt hij vooral glassculpturen om te exposeren in musea, galerijen, beeldentuinen en culturele centra in binnen- en buitenland.

Zijn vrij werk dient niet enkel om tentoon te stellen in galerijen en beeldentuinen, hij werkt ook veel in opdracht. Zo realiseerde hij tal van glassculpturen voor binnen- en buitenland op aanvraag. Elk glassculptuur is uniek.

Jan Leenknegt is gespecialiseerd in het ontwerpen en uitvoeren van grote formaten. Kerkramen hebben al vlug een oppervlakte van 20m². Glassculpturen die ophangen als mobiel in grote hallen hebben soms een hoogte van 7 m en bas-reliëfs zijn er tot 11m hoog.

Er werden reeds twee kunstboeken uitgegeven over het leven en werk van Jan Leenknegt: "De Glazen Verbeelding" (2003) en "Mijn Schaduw is kleur" (2008).

"Kleur en licht fascineren mij ongelooflijk. Ik groeide op in het glazeniersatelier van mijn vader, waar ik van jongs af aan werkte tussen het mooie mondgeblazen glas. Alles wat ik maak is van de grootste evidentie. Voor mij is wat ik ontwerp en realiseer de evidentie zelve. Dat is wat ik doe, al gans mijn leven. Mijn vader hielp mee de basis leggen om als glaskunstenaar deze eigentijdse visie te ontwikkelen."

--------------------------------------------------------------------------------------

EN

Jan Leenknegt ( °1950) since an early age attends evening class at the Academy of fine arts in Oudenaarde ( Be) , where his father ,also artist, Michiel Leenknegt, is headmaster.

He studies drawing and painting, later on pottery. In his father’s workshop he learns the technique for making leaded windows.

Jan attends various art academies. After Antwerp, Deinze and Oudenaarde, it’s the one in Mechelen that proves the most influential.

From 1974 onwards he establishes himself as an independent artist whilst also teaching at the academies of Oudenaarde and Ronse.

Jan designs and makes leaded windows on commission either for individuals or for public buildings.

Later he designs primarily glass sculptures to exhibit in museums, galleries, sculpture parks and cultural centers in Belgium and abroad.

His free- standing sculptures are much sought after.

Numerous works are commissioned for clients both nationally and internationally.

Each piece he creates is unique.

Jan Leenknegt specializes in monumental pieces. Church windows easily measures 20m2, hanging glass sculptures in public buildings sometimes reach 7.5m down and bas-relief exists up to 11.50m in height.